De dualiteit ontstijgen


 We leven in een wereld vol dualiteit; we hebben het vrouwelijke tegenover het mannelijke, links tegenover rechts, zwart tegenover wit en noem maar op. De verleiding is groot om een kant te kiezen, maar waarom is dat zo?

We identificeren onszelf graag met onze (in onze ogen) positieve eigenschappen; de negatieve eigenschappen willen we graag verbergen, of erger nog, negeren en ontkennen. Ook hierin zien we een dualiteit; "ik ben lief en ik ben niet stout" om maar eens een heel simpel voorbeeld te geven.

Helaas vergeten we hierbij dat onze negatieve eigenschappen onszelf net zo goed definieren als onze goede eigenschappen en dat goed en fout vaak hele subjectieve labels zijn die we aan bepaalde eigenschappen toekennen.

Door onszelf als geheel te accepteren, zowel de goede als de slechte eigenschappen, worden we heel. Dit is het ontstijgen van de dualiteit. We hoeven ons niet af te zetten tegen onze "slechte" ik, maar we kunnen die volledig accepteren; wat een energie komt er dan beschikbaar.

Net zo goed als we onszelf identificeren met  onze positieve eigenschappen, identificeren we onszelf ook graag met mensen die diezelfde eigenschappen hebben en zetten we ons af tegen mensen met onze "negatieve" eigenschappen. Dit leidt tot dualiteit in de samenleving op allerlei niveaus: gelovigen tegen niet-gelovigen, liberalen tegen socialisten, enzovoort.

Zou het niet mooi zijn als we op dit niveau ook de dualiteit kunnen overstijgen?

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wetenschap

Voice Dialogue

Vrijheid ...