De Innerlijke Wereld


 Iedereen heeft een innerlijke en een uitelijke wereld; onze uiterlijke wereld is de fysieke wereld waarin wij leven en onze innerlijke wereld leeft in ons hoofd.

Deze werelden lijken volledig naast elkaar te bestaan. Zo wordt de uiterlijke wereld gezien als de werkelijkheid en de innerlijke wereld als onze verbeelding. In deze context zou je kunnen denken dat we volledige controle hebben over onze innerlijke wereld en geen (of weinig) controle over onze uiterlijke wereld.

Als we kijken naar hoe ons lichaam reageert op onze uiterlijke en innerlijke wereld, dan blijkt het verschil helemaal niet zo groot. Emoties in je droom hebben hetzelfde effect op je lichaam als de emoties in de uiterlijke wereld; je wordt badend in het zweet wakker na een enge droom.

De ouste delen van ons brein, de delen waar onze vecht-of-vlucht instincten zitten, kennen helemaal geen verschil tussen de werkelijkheid of fantasie. Hier maakt het niet uit of je werkelijk wordt achternagezeten door een roofdier, of dat je dat alleen maar droomt.

Stiekem mengen we onze uiterlijke en innerlijke wereld al, vaak in de vorm van anticiperen (of plannen). We bedenken wat er gaat gebeuren en anticiperen daarop. Meestal is dat erg handig, zo weet je ongeveer wanneer het brood op zal zijn en kun je op tijd nieuw brood halen bij de bakker.

Als je echter in een negatieve mind-set zit, bedenk je altijd wat er mis kan gaan. Dus het brood is straks op dus ik moet op tijd naar de bakker anders is het uitverkocht en dan moet ik ....  Je zult begrijpen dat dit spanning oplevert in je lichaam; immers je bedenkt dit allemaal alsof het ook gebeurt en daar reageer je lichaam op.

Gelukkig kun je deze wetenschap ook op een positieve manier gebruiken. Dit kan op 2 manieren: of open te staan voor wat er gebeurt (niet te ver vooruit te denken), of een positieve draai te geven aan je gedachten. Zo kun je je laten verrassen door wat voor soort brood de bakker nog heeft, zonder alle alternatieve scenario's in je hoofd af te spelen. Of bedenken dat als de bakker geen brood meer heeft, er waarschijnlijk nog wel van die lekker afbak broodjes te krijgen zijn.

Door onze innerlijke wereld te gebruiken krijgen we vat op hoe we ons in onze uiterlijke wereld voelen en gedragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voice Dialogue

Vrijheid ...

Onbegrensd