De pleaser ...

 

Ik denk dat iedereen wel eens gebruik maakt van de pleaser in zich. Van jongs af aan leren we namelijk dat mensen aardig tegen je doen als je ze blij maakt.

De pleaser is ook best wel handig; hij leert je om aan te voelen wat er van je wordt verwacht. Immers als je weet wat er van je wordt verwacht, kun je aan de verwachtingen voldoen.

Maar wat is 'pleasen' nu precies? Naar het nederlands vertaald komt het neer op 'behagen' of 'ter wille zijn'; je gedraagt je naar de wil van de ander. Logisch dat de ander daar blij van wordt.

Tot zover is er nog niets aan de hand, dat wil zeggen, de pleaser is best wel een nuttige persona en die kun je goed gebruiken in je dagelijkse leven. Maar .... je hebt natuurlijk meerdere persona's in je, en er is er één die samen met de pleaser een dodelijk duo vormt: de liefdes-junk.

De liefdes-junk is de persona die hunkert naar liefde (en ook die is bij iedereen wel in enige mate aanwezig; wie heeft er nu geen liefde nodig). Echter de liefdes-junk versterkt de pleaser; door de behoefte aan liefde en de overtuiging dat we die van een ander moeten krijgen wordt onze pleaser optimaal ingezet om deze liefde van andere te krijgen door een ander te behagen.

Je kunt je voorstellen dat in deze situatie de eigen behoefte totaal ondergeschikt wordt gemaakt aan de behoefte van de omgeving, met als gevolg: het verliezen van de zelf.

Dat gaat heel geleidelijk en heb je vaak niet in de gaten, totdat ... je eigen behoeften zich beginnen te roeren en je merkt dat je niet in je eigen behoeften kunt voorzien door de liefde van een ander.

Misschien heb je het al in de gaten gehad, maar ik heb stieken een extra aanname gedaan in het voorgaande stuk: de overtuiging dat je liefde van een ander moet krijgen. Als we die overtuiging loslaten, wordt het een stuk draaglijker. 

Door open te staan voor liefde voor jezelf, zul je ook niet snel jezelf verliezen. Ben overtuigd van je eigen waarde en weet dat jouw waarde niet afhangt van wat een ander er van vindt. Dan kun je je pleaser zo af en toe inzetten als je dat uitkomt en heb je zeker geen gebrek aan liefde, zelfliefde.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voice Dialogue

Vrijheid ...

Onbegrensd